Vinársky horoskop

Vinárky horoskop Tvojevino.sk


Sily vesmíru nás všetkých do nejakej miery ovplyvňujú. Nenájde sa hádam nikto, kto by si neprečítal svoj horoskop v novinách, alebo kto by nepoznal charakteristiku svojho znamenia zverokruhu. Ale vedeli ste, že aj vínko sa ku vám hodí podľa toho, kedy ste sa narodili? Aspoň to tvrdia znalci vína. Poďme sa na to spoločne pozrieť. 


Baran 

Nezávislosť a dynamika nositeľov tohto znamenia sa niekedy prejavuje až aroganciou a unáhlenosťou. Baran svojim charakterom blízky odrode Svätovavrinecké. Odroda, rovnako ako typický Baran, je bujného vzrastu a rozmachu. Aj cez väčšie množstvo kyseliniek, alebo možno práve vďaka nim, je veľmi obľúbená. Barana a Svätovavrinecké spája tiež živel ohňa, keďže odroda je pomenovaná po svätom Vavrincovi, ktorý podstúpil práve mučenícku smrť ohňom. 


Býk 

Stály, verný, umiernený a nepoddajný. Ale aj sobecký a zatrpknutý. Taký je znamenie Býk späté so zemou, ktorú môžete cítiť aj vo vôni odrody Cabernet Sauvignon. Tá je bohatá na zvieravé chute a kyselinky. Dobre, aj keď pomaly, zreje a vydarené ročníky vytvárajú tie najlepšie archívne vína. Býk aj Cabernet Sauvignon prejavujú až vekom svoje najvzácnejšie tóny zrelosti a plnosti.

 
Rak

Rak je citlivý a ľahko zraniteľlný, aj keď to nedáva najavo. Podobne sa správa aj svetovo uznávaná odroda Pinot noir, u nás častejšie nazývaná Rulandské modré. Charakter Raka aj Rulandského modrého je úzko spjatý s koreňmi a so zemou. Pri Rakovi sa tento vzťah prejavuje blízkym vzťahom s rodinou či národom. V chuti Rulandského zase vo výraznom ovplyvnení chuti miestnou pôdou. Pinot noir z Burgenlandu je iný ako jeho dvojník z Moravy. 


Blíženci

Nositelia tohto znamenia radi komunikujú. Pre Blížencov aj pre voňavý Tramín je ľahké urobiť dobrý prvý dojem. Môžete v ňom cítiť všeličo. Od ruží cez oregano až po klinčeky a škoricu. Avšak len kvalitní Blíženci a Tramíny dokážu tento mohutný nástup udržať a nesklamať. Obidvaja v sebe harmonizujú protiklady až s neuveriteľnou ľahkosťou a hravosťou. Vo svojej vyzretej forme získavajú obrovskú škálu korenistých chutí, ktoré vytvárajú bohatú a komplexnú osobnosť. Taký sú Blíženci aj Tramín. Ich spoločnosť je vyhľadávaná, lebo spoľahlivo nesklamú a sú okúzľujúci, zábavní a zaujímaví spoločníci. Obidvoch však najlepšie prijímať v menších dávkach a pri výnimočných príležitostiach 🙂 


Lev

Lev je okázalý, výrazný a veľkolepý. Je zvyknutý robiť dojem a to dokáže ľahko aj bez mimoriadnej snahy. Jeho kvality sú príťažlivé rovnako ako farba, vôňa a chuť Chardonnay, celosvetovo najpopulárnejšieho bieleho vína. Oboch spája typicky mužský charakter. Chardonnay aj Lev sú si istí svojimi kvalitami. Sú neprehliadnuteľní. Väčšinou mávajú charakter zložený z mnohých vrstiev, ktorý je pri vinikajúcich ročníkoch zahalený do kráľovského šatu lahodnej chuti a zlatavej farby. Obom pristane dostatok priestoru a času, ktoré im umožnia plne sa rozvinúť. 


Panna

Panna je pracovitá, starostlivá až úzkoprsá. Rovnako ako Rizling rýnsky je často vysoko cenená a potrebuje čas na plný rozvoj a vyzretie. Inak skromná bobuľka hrozna dokáže v správnych podmienkach vyzrieť k dokonalosti. Pri menej ideálnom zrení prevažuje v chuti výrazná a rušivá kyselinka. Preto sú niekedy Panny osamelé a Rýnske rízlingy samotárske vína. Rizling rýnsky aj Panna majú v sebe skrytý potenciál vytrvalosti a zlepšovania. Preto sa s lepšími ročníkmi oplatí neuponáhľať a zvoliť radšej beh na dlhú trať. 


Váhy

Nositelia tohto znamenia sú občas nesmelý, skromný a v ústraní dynamickejší, rovnako ako Rizling vlašský, ktorý potrebuje dostatok slniečka k harmonickému zladeniu svojich kyselín. V dobrých ročníkoch je jeho charakter jemný a harmonický s množstvom farebných odtieňov a chuťovou rozpínavosťou. Kvalitné Váhy a Vlašské rizlingy sú elegantné, so zmyslom pre skutočnú krásu. Ich nerozhodnosť sa potom stáva uváženosťou a vyrovnanosťou. 


Škorpión

Ľudia narodení v znamení Škorpióna sú v strednej Európe, križovatke rôznych kultúr a vplyvov, ako ryba vo vode. Rovnako tak aj odroda Veltlínske zelené, ktoré práve v tejto časti sveta vyniká. Väčšinou sú Škorpióni silné osobnosti. Veď aj pre Veltlín zelený platí, že na jeho kríku najlepšie zreje čo najmenej bobuliek hrozna. Tým sa zvyšuje jeho plnosť. Škorpión je hĺbavý, niekedy až podozrievavý a žiarlivý. Máva prezieravý intelekt a dokáže byť veľmi kritický. Rovnako tak je pre Veltlínske charakteristická výraznejšia kyselinka, ktorá dokáže ako podnietiť, tak aj utíšiť smäd. Skvelé ročníky sú plné energie, náruživosti a plne uspokoja aj náročných spoločníkov. 


Strelec

Strelec v sebe nosí oheň, rovnako ako Modrý Portugal, ktorého meno pripomína diaľky, ktoré Strelec tak miluje. Strelec je vskutku často zahľadený do diaľav a býva bežcom na dlhé trate. Trpezlivosť sa Strelcom aj Modrému Portugalu vypláca. Obaja dokážu byť zapálení a slnkom ožiarení vizionári. Obaja dokážu blúdiť a niekedy ťažko hľadajú porozumenie. Napriek tomu v dobrých ročníkoch ich túžba dotknúť sa slnka kulminuje v plnej a príjemnej chuti. 


Kozorožec

Toto znamenie a rovnako tak Frankovka sú odolní a vyzrievajú neskôr. Kozorožci sú často prísni a šetrní, niekedy až pôžitkárski. Ich prirodzená autorita sa dokáže zmeniť aj v tyraniu. Frankovka aj Kozorožec vyžadujú starostlivosť. Obidvaja sa zlepšujú rokmi. Frankovka zreje pomaly, ale s istotou kvality a preto je vhodná aj pre dlhšie ležanie v sude, kde spojením chutí vzniká víno s príjemne tanínovou chuťou. Dobré ročníky Frankovky aj Kozorožca sú plné, harmonické a inšpirujúce.


Vodnár

Vodnár má rád v živote poriadok a systém. Podobne ako Neuburské dokáže byť harmonický, plný a zároveň neutrálny. Dobré ročníky sú hutné, hebké a vábivé svojou korenistou vôňou. Obidvom nepristane dogma a škatuľkovanie, aj keď k tomu majú sklony. Vodnár vychovaný bez lásky a pozornosti, rovnako ako Neuburské vyrobené bez starostlivosti a len pre bežnú konzumáciu, je pomníkom nenaplnených možnosti. Naopak, vo vydarených ročníkoch nájdeme hĺbku neobyčajnej vášne a príjemnú mäkosť. 


Ryby

Ako už názov napovedá, Ryby bývajú tiché, tajuplné a intuitívne. Tiež biela odroda Sauvignon v sebe skrýva milé prekvapenie ako zlatú rybku. Je ňou vôňa broskýň, ale aj temnejšia, ako hĺbka vôd, vôňa žihľavy. Víno aj znamenie sú bližšie k ženskému charakteru. Dokážu byť ľahko kyslé, ale aj voňavo sladké. Potrebujú dobrý rozhľad a nie sú späté s konkrétnym miestom. Dobrý Sauvignon sa nezaobíde bez dobrej polohy, uspokojí sa však aj s horšími pôdnymi podmienkami, ktoré vhodne miernia jeho bujný rast. Vynikajúce ročníky ospravedlňujú skorší názov pre Sauvignon – Figové hrozno, ktorý pripomína, že cudnosť môže skrývať sladké tajomstvá. V tých najlepších Sauvignonoch a Rybách nájdeme celú plejádu vynikajúch vlastnosti symbolizovanú škálou lahodných chutí. 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *