Recept pre histaminikov: „Zima je, dal by som si polievočku“ 😉 Šošovicovú

Polievka je základ, vraveli naše mamy. Tak tu jeden základ pre vás máme. Paťka z Hitjezdravožiť.sk ju pre nás pripravila my s radosťou zdieľame tento jej recept.

Na Slovensku platí, že pomaly v každej dedine je trošku iný vianočný zvyk a iná štedrá večera. Často sa medzi jedlami pri vianočnom stromčeku objavuje aj kyslá šošovicová polievka. Ako si však histaminik okyslí šošovicovú polievku? No predsa našim vínnym octom. Samozrejme, idálne je túto polievočku variť až po eliminačnej diete. Ale to určite viete. Pustime sa teda do šošovicovej kyslej.

Čo budeme potrebovať:

  • 240 g zelenej šošovice
  • 2 veľké zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 bielu cibuľu
  • 1 KL mletej rasce
  • 2 bobkové listy
  • 1-2 dlhé korenia
  • bravčovú masť (alebo olivový olej)
  • vínny ocot bez histamínu podľa chuti
  • soľ
  • 1 l vývaru (pre vegan verziu zeleninový)

Postup:

1. Zelenú šošovicu prepláchneme a dáme variť do vody. Keď nám zovrie, vodu zlejeme. Ide o prípravu strukovín podľa správnosti z hľadiska histamínovej intolerancie. S prvou vodou totiž vylejeme možný obsah histamínu, ktorý sa do vody uvoľnil.

2. V druhom hrnci na masti alebo olivovom oleji opražíme cibuľu, cesnak a pridáme zelenú šošovicu a zemiaky nakrájané na malé kocky. Všetko spolu zalejeme vývarom.

3. Pridáme soľ, bobkový list a ostatné koreniny a varíme do zmäknutia.

4. Vyberieme bobkové listy a dlhé korenie a polievočku rozmixujeme.

5. Na záver polievku okyslíme vínnym octom podľa chuti.

Polievočku môžete rozmixovať úplne do krémova, alebo iba čiastočne a ponechať pár kúskov zemiakov a šošovice. Pre spestrenie môžete dozdobiť uvarenou slzovkou.

Ku polievočke sa výborne hodia aj keksíky podľa nášho ďalšieho receptu. Dobrú chuť!

PS: Viac receptov nájdete tu