Nízkosulfidové víno

Thomas Hareter

Ako „víno s nízkym obsahom sulfidov“ označujeme vína, ktoré vykazujú približne polovicu zákonom povoleného maximálneho množstva.

 

Tu je niekoľko príkladov z našej aktuálnej ponuky:

Obvykle dovolené /množstvo/ Množstvo vo víne Allacher
Heideboden weiß 200 mg/l 84 mg/l
Zweigelt Klassik  150 mg/l 49 mg/l
St.Laurent Selektion 150 mg/l 60 mg

Sulfidy vo víne, hovorovo označované aj ako síra, sú zodpovedné za trvanlivosť vína.

V r.2012 sme spolu s kolegami vinohradníkmi otestovali bezsulfidové vína bez prídavku sulfidov. Vína pochádzali z Rakúska, Nemecka, Talianska a zo zámorských krajín. Výsledok testovania je prekvapujúci. Pri tomto testovaní sme sa mohli presvedčiť, že z veľkej časti sa nezmenilo vnímanie chuti.

Preto sme sa rozhodli zotrvať pri projekte „bezsírového vína. Pričom treba ale povedať, že neexistuje bezsírové víno, pretože sulfidy sa v ňom objavujú počas alkoholového kvasenia. Jedná sa teda o víno bez prídavku sulfidov.

Vo všeobecnosti sulfidy veľmi pozitívne ovplyvňujú trvanlivosť. Preto sme začali s pokusmi, ako zredukovať obsah sulfidov – logické pokračovanie hľadania ich optimálneho množstva vzhľadom na trvanlivosť vína. Najdôležitejším heslom pri našej práci bolo zachovanie kvality.

Ako je možné vystačiť si s menším obsahom sulfidov vo víne bez negatívneho účinku na jeho kvalitu a trvanlivosť?

Potreba sulfidov zväčša závisí od viacerých faktorov: odroda, kyslík, hygiena, zrelosť hrozna, obsah trieslovín, príp. fenolov, pohyby vína, napr. pri jeho naberaní. To je vymenovaných iba niekoľko faktorov. Ako možno vidieť, existuje ich veľa, ktoré sú zodpovedné za to, koľko sulfidu víno potrebuje.

O to viac nás (mimoriadne) teší, že Vám môžeme oznámiť: Projekt „nízkosulfidového“ vína sa podaril.

Väčšina našich vín je vyrobená so zníženým obsahom sulfidov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *