Víno ako dobrý spoločník pri liečbe DIABETES

Diabetes

Izraelské štúdia poskytujú ďalší argument pre radosť z večerného pohárika vína – zo zdravotných dôvodov, samozrejme !

Denne pohár červeného vína znižuje hladinu zlého cholesterolu u diabetikov.

Izraelský tím predstavil výskum, podľa ktorého 1,5 deci červeného vína denne znižuje hladinu zlého prenášača cholesterolu u cukrovkárov a je prevenc​iou​ pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Pohárik červeného vína u diabetikov môže byť prospešný. Podľa všetkého im zlepšuje celkový metalobický profil.

Celosvetovo postihlo ochorenie diabetes, známe ako cukrovka, viac ako 382 miliónov ľudí.

Pacienti trpiaci na diabetes druhého typu sa môžu však tešiť správam z nedávneho výskumu.

Podľa výskumu si dokážu znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb a infarktu vďaka pravidelnému požívaniu červeného vína. Víno by malo byť ​v ​kombinácii so zdravou a vyváženou stravou založenou na stredomorskej kuchyni.

Kombinácia stredomorskej kuchyne a vína ako elixír zdravia

Výskum vedený izraelskou profesorkou Iris Shaiovou zriadil tím na Ben Gurionovej univerzite v Negeve pre 224 diabetiko​v​ druhého typu.

Pacienti boli rozdelení do 3 skupín vo veku od 45 do 75 rokov s ​druhým​ stupňom diabetesu. Pri večeri mali konzumovať buď minerálnu vodu, biele alebo červené víno. Diabetici sa stravovali rovnakou kontrolovanou stravou, ktorá bola založená na stredomorskej kuchyni, no bez obmedzenia príjmu kalórií.

Výskum poukázal, že pacienti, ktorí každý deň konzumovali 1,5 deci červeného vína, mali zvýšené hodnoty „ dobrého“ cholesterolu a nižšie celkové hodnoty cholesterolu v tele. Prekvapivé je, že víno navyše nezmenilo ich krvný tlak ani pečeňové testy.

„Tento prvý dlhodobý výskum vplyvu alkoholu naznačuje, že priemerný príjem vína, najmä červeného, je zjavne bezpečný a znižuje kardiometabolické riziká,“ dodáva profesorka Shai z Ben Gurionovej univerzity v Negeve. „Aj keď genetické interakcie podporujú kauzálnu rolu etanolu (alkoholu), lepšie výsledky červeného vína naznačujú rolu pre nealkoholické komponenty.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *