Histamínová intolerancia – ČO JEST A ČO NIE?

Histamínová intolerancia čo jesť a čo nie

V dnešnom článku by sme vám radi pomohli oboznámiť sa s potravinami, ktoré môžete konzumovať, pokiaľ trpíte histamínovou intoleranciou a naopak, ktorým by ste sa mali vyhnúť a vyškrknúť ich zo svojho jedálnička. Keďže sa nás, čoraz častejšie pýtate pri objednávaní bezhitamínových vín aj na túto oblasť, radi vám povieme zopár kľúčových potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť. Rady sú čisto informatívneho charakteru, je vhodné si všetko odskúšať individuálne, pretože je možné, že vám nebudú všetky vymenované potraviny spôsobovať problémy a tým pádom môžu vo vašom jedálničku kľudne zostať.

Vyhnite sa potravinovým alergénom. Užívajte tie kmene probiotických baktérií, ktoré zabezpečujú znižovanie produkcie histamine v tele. Napríklad Lactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium longum môžu znižovať produkciu histamínu, zatiaľčo Lactobacillus casei môže zvyšovať aktuálnu hladinu histamínu.

Doplňte do svojho jedálnička doplnky, ktoré pomáhajú liečiť vaše črevá ako napríklad: L-glutamín, aloe vera, koreň sladkého drievka.

Skúste prírodné antihistaminiká, napríklad kyselinu askorbovú (1000 – 5000mg denne pomáha znižovať histamín). Ďalším výborným doplnkom je Vitamín B6 (50-100mg denne – je dôležitý pre systézu DAO) a Quercetin (3-6g denne najlepšie v prášku, prírodné antihistaminikum, stabilizátor žírnych buniek).

Zvyšujte aktivitu DAO enzýmu, napríklad užívaním doplnkov obsahujúcich DAO (u nás zatiaľ len Daosin) s jedlom.

Znižujte príjem histamínu z jedál. Vyhnite sa:

KVASENÉ JEDLÁ:

  • Droždie
  • Pivo
  • Chlieb
  • Keksíky
  • Tofu

BIELKOVINY

  • Mliečne výrobky – mlieko, syry, kefír, jogurt, kyslá smotana, tvaroh, cmar
  • Zvyšky mäsa – najmä mäso uložené v chladničke dlhšie než 2 dni
  • Ryby – Čím väčší interval od doby chytenia ryby, tým vyššia hladina histamínu.
  • Ryby v plechovke sú najhoršie – tuniak, sardinky, losos
  • Klobása
  • Saláma
  • Orechy – najmä vlašské orechy a kešú orechy
  • Vajíčka – najmä bielka
  • Fazuľa
  • Strukoviny

ZELENINA

  • Špenát
  • Baklažán
  • Tekvica
  • Paradajka a všetky výrobky z paradajok
  • Huby
  • Olivy

OVOCIE

  • Sušené ovocie
  • Bobuľové plody – ríbezle, maliny, jahody
  • Čerešne
  • Slivky
  • Marhule

NÁPOJE

  • Alkoholické – najmä pivo a víno (okrem bezhistamínového vína vhodného pre ľudí s histamínovou intoleranciou)
  • Nápoje s obsahom kávy
  • Coca – Cola a energetické nápoje

KORENIA

  • Aníz
  • Klinčeky
  • Škorica
  • Ocot a produkty z octu

ČOKOLÁDA A KAKAO

Všetky produkty s obsahom čokolády a kakaa

UMELÉ FARBIVÁ A KONZERVAČNÉ LÁTKY

  • Síran
  • Dusičnan

Možno ste to nevedeli, ale existujú aj jedlá, ktoré samé o sebe neobsahujú histamín, ale pomáhajú telu s uvoľňovaním histamínu. Ako napríklad:

  • Citrusové plody
  • Banán
  • Jahody
  • Tekvica
  • Kiwi
  • Grapefruit
  • Hrach
  • Baklažán
  • Špenát
  • Huby
  • Avokádo
  • Papája
  • Ananás
  • Väčšina korení
  • Orechy
  • Bielka z vajíčka
  • Bravčové mäso
  • Čaj – čierny, zelený a mätový

 

Dúfame, že vám článok bol aspoň trochu nápomocný a pokiaľ máte otázky, či už k našim vínkam alebo k samotnej histamínovej intolerancii, sem s nimi 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *