Histamínová intolerancia – ČO JEST A ČO NIE?

Histamínová intolerancia čo jesť a čo nie

V dnešnom článku by sme vám radi pomohli oboznámiť sa s potravinami, ktoré môžete konzumovať, pokiaľ trpíte histamínovou intoleranciou a naopak, ktorým by ste sa mali vyhnúť a vyškrknúť ich zo svojho jedálnička. Keďže sa nás, čoraz častejšie pýtate pri objednávaní bezhitamínových vín aj na túto oblasť, radi vám povieme zopár kľúčových potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť. Rady sú čisto informatívneho charakteru, je vhodné si všetko odskúšať individuálne, pretože je možné, že vám nebudú všetky vymenované potraviny spôsobovať problémy a tým pádom môžu vo vašom jedálničku kľudne zostať.

Vyhnite sa potravinovým alergénom. Užívajte tie kmene probiotických baktérií, ktoré zabezpečujú znižovanie produkcie histamine v tele. Napríklad Lactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium longum môžu znižovať produkciu histamínu, zatiaľčo Lactobacillus casei môže zvyšovať aktuálnu hladinu histamínu.

Doplňte do svojho jedálnička doplnky, ktoré pomáhajú liečiť vaše črevá ako napríklad: L-glutamín, aloe vera, koreň sladkého drievka.

Skúste prírodné antihistaminiká, napríklad kyselinu askorbovú (1000 – 5000mg denne pomáha znižovať histamín). Ďalším výborným doplnkom je Vitamín B6 (50-100mg denne – je dôležitý pre systézu DAO) a Quercetin (3-6g denne najlepšie v prášku, prírodné antihistaminikum, stabilizátor žírnych buniek).

Zvyšujte aktivitu DAO enzýmu, napríklad užívaním doplnkov obsahujúcich DAO (u nás zatiaľ len Daosin) s jedlom.

Znižujte príjem histamínu z jedál. Vyhnite sa:

KVASENÉ JEDLÁ:

  • Droždie
  • Pivo
  • Chlieb
  • Keksíky
  • Tofu

BIELKOVINY

  • Mliečne výrobky – mlieko, syry, kefír, jogurt, kyslá smotana, tvaroh, cmar
  • Zvyšky mäsa – najmä mäso uložené v chladničke dlhšie než 2 dni
  • Ryby – Čím väčší interval od doby chytenia ryby, tým vyššia hladina histamínu.
  • Ryby v plechovke sú najhoršie – tuniak, sardinky, losos
  • Klobása
  • Saláma
  • Orechy – najmä vlašské orechy a kešú orechy
  • Vajíčka – najmä bielka
  • Fazuľa
  • Strukoviny

ZELENINA

  • Špenát
  • Baklažán
  • Tekvica
  • Paradajka a všetky výrobky z paradajok
  • Huby
  • Olivy

OVOCIE

  • Sušené ovocie
  • Bobuľové plody – ríbezle, maliny, jahody
  • Čerešne
  • Slivky
  • Marhule

NÁPOJE

  • Alkoholické – najmä pivo a víno (okrem bezhistamínového vína vhodného pre ľudí s histamínovou intoleranciou)
  • Nápoje s obsahom kávy
  • Coca – Cola a energetické nápoje

KORENIA

  • Aníz
  • Klinčeky
  • Škorica
  • Ocot a produkty z octu

ČOKOLÁDA A KAKAO

Všetky produkty s obsahom čokolády a kakaa

UMELÉ FARBIVÁ A KONZERVAČNÉ LÁTKY

  • Síran
  • Dusičnan

Možno ste to nevedeli, ale existujú aj jedlá, ktoré samé o sebe neobsahujú histamín, ale pomáhajú telu s uvoľňovaním histamínu. Ako napríklad:

  • Citrusové plody
  • Banán
  • Jahody
  • Tekvica
  • Kiwi
  • Grapefruit
  • Hrach
  • Baklažán
  • Špenát
  • Huby
  • Avokádo
  • Papája
  • Ananás
  • Väčšina korení
  • Orechy
  • Bielka z vajíčka
  • Bravčové mäso
  • Čaj – čierny, zelený a mätový

 

Dúfame, že vám článok bol aspoň trochu nápomocný a pokiaľ máte otázky, či už k našim vínkam alebo k samotnej histamínovej intolerancii, sem s nimi 🙂

2 Replies to “Histamínová intolerancia – ČO JEST A ČO NIE?

    1. Dobrý deň, Martina,

      je to naozaj komplikované a treba si dávať pozor na potraviny s vysokým obsahom histamínu. Odporúčame si zakúpiť jednu z kníh o varené, ktoré vám vo veľa veciach pomôcť https://tvojevino.sk/histaminova-intolerancia-knihy

      Ako nízkohistamínové vám môžeme odporúčiť:
      – čerstvé mäso (chladené, mrazené, alebo čerstvé)
      – čerstvo chytená ryba
      – kura (bez kože, čerstvé)
      – vaječný žĺtok
      – čerstvé ovocie – s výnimkou jahôd, je väčšina čerstvého ovocia považovaná za nízkohistamínové
      – čerstvá zelenina – okrem paradajok
      – ryžové cestoviny, ryžový chlieb (bez kvasníc), ryžové chlebíky, ovsené vločky, ryžové krekry, pšenová múka, cestoviny (pšeničné a kukuričné)
      – čerstvé pasterizované mlieko a mliečne produkty
      – náhrady mlieka – kokosové, ryžové
      – krémový syr, maslo
      – väčšina olejov na varenie – overte vhodnosť pred použitím
      – väčšina listových byliniek – overte vhodnosť pred použitím
      – väčšina necitrusových ovocných džúsov

      Mlieko, mliečne výrobky, vajcia:
      – organické mlieko (odstredené, polo alebo plnotučné)
      – maslo (napríklad liptov, rajo, koliba..prípadne bio maslo)
      – tesco ricotta syr
      – tesco mascarpone syr
      – polooštiepok neúdený (tesco gazdovský, agro farma gazdovský)
      – parenica neúdená (liptov..)
      – tesco korbáčiky neúdené
      – organické (bio) vajíčka
      – organické ryžové mlieko
      – smotana (na varenie, na šľahanie)
      – kondenzované mlieko (tatra salko)
      – Haagen-Dazs mrazený krém smotanový s vanilkovou príchuťou (čerstvá smotana, kondenzované odstredené mlieko, cukor, žĺtok, prírodná vanilková aróma)
      – tvaroh
      – cottage cheese
      – mozzarella

      Čerstvé ovocie:
      – Banány – čím zelenšie, tým tolerovanejšie
      – Broskyne
      – Citróny nevoskované – malé množstvo citrńovej šťavy
      – Černice
      – Čučoriedky
      – Granátové jablko
      – Hrozno – biele, červené, tmavé
      – Hrušky – červené. nashi, zelené
      – Hurmi kaki
      – Jablká – žlté, červené (niektorí znesú len bio)
      – Kokosový orech
      – Mango
      – Marhule
      – Melón – okrem vodového (nie každý ho toleruje, ak tak len v malom množstve)
      – Nektárinky
      – Passionfruit
      – Rebarbora
      – Ríbezle – čierne, červené

      Zo sušeného ovocia:
      – Ďatle
      – Figy
      – Hrozienka (bez konzervačných látok)

      Zelenina:
      – Brokolica
      – Cesnak
      – Cibuľa, cesnak (v malom množstve)
      – Cuketa
      – Červená repa
      – Čínska kapusta
      – Fenikel
      – Kapusta – biela, červená
      – Karfiol
      – Kel
      – Kukurica
      – Mrkva, karotka
      – Paprika – rôzne druhy
      – Paštrnák
      – Pór (v menšom množstve)
      – Reďkovka – rôzne druhy
      – Šalát – ľadový, hlávkový
      – Špargľa
      – Tekvica – rôzne druhy
      – Uhorka, šalátová uhorka
      – Zeler
      – Zelené fazuľky

      Bylinky:
      – Bazalka
      – Pažítka (v malom množstve)
      – Petržlenová vňať
      – Šalvia

      Trvanlinvé potraviny:
      – Altromercato Bio Sezamové tyčinky
      – Bona Vita Dobrá kaše Ovsená kaša natural
      – Brio Rastlinné chlebíčky sušienky bio
      – Brio ryžové sušienky bio
      – Brio Špalda Perlova bio
      – Cukor (akýkoľvek druh, vrátane práškového)
      – Dobrý Život ovsené vločky výberové
      – Dr. Oetker vanilková aróma
      – Emco ovsené vločky jemné s vlákninou
      – Dr. Oetker ovsená kaša Natural s prírodnou vanilkou
      – Fazuľa (okrem červenej fazule)
      – Hladká múka
      – Jedlá sóda
      – Kukuričná múka
      – Kokos – sušený
      – Maces bezkvasové pečivo
      – Mak
      – Med
      – Prášok do pečiva
      – Pšeno
      – Quinoa a kuskus
      – Racio Bio ryžové chlebíčky
      – Racio Bio špaldové Chlebíčky
      – Racio Bio kamutové Chlebíčky
      – Redor Bio extra panenský olivový olej
      – Ryža (všetky hladké odrody)
      – Sirup, melasa, javorový sirup
      – Sušené cestoviny, rezance, makaróny, špagety (najlepšie organické)
      – Šošovica a hrach
      – Želatína (vegetariánska verzia z agaru je dostupná napr. v bio obchode)

      Snáď sme vám aspoň trochu pomohli 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *