Víno a vegáni?

Rainer Allacher Winzerhof

Spoločnosť Allacher sa inšpirovala zákazníkmi, ktorí sú vegetariánmi a tak vo vinárstve začali s pokusmi, ako odstrániť z výroby vína živočíšne zložky. V zásade je víno od prírody vegánske. Avšak pri spracovaní sa veľmi často používajú prostriedky na zlepšenie vzhľadu a čírosti, ktoré sú živočíšneho pôvodu. Všetky vína, pri výrobe ktorých sa vinárstvo Allacher zrieklo takýchto živočíšnych zložiek, sú vhodné pre vegánov.

Od roku 2013 majú všetky vína vinárstva Allacher certifikát vegánskej spoločnosti.

Červené vína vo všeobecnosti takto vyrába už roky. Pri červených vínach sú taníny a triesloviny v zásade žiaduce, vzhľad nie je až taký dôležitý. Obsah triesloviny možno veľmi dobre kontrolovať prostredníctvom dĺžky (doby) kvasenia a následne trvanlivosťou rmutu.

Biele vína sú schopní vyrobiť kompletne vegánsky od r. 2012. Rozdielom oproti červeným vínam je, že trieslovina a nezrelé taníny nemajú, čo sa týka chuti, u mladých a čerstvo spracovaných bielych vín veľmi pozitívny účinok.

V Allacher sa od r.2012 zbieralo biele víno veľmi skoro, keď sú teploty ešte nízke. Ako je známe, nízke teploty spomaľujú každý chemický proces, tak aj uvoľňovanie triesloviny/fenolov zo šupky bobúľ. Vinárstvo muselo zmeniť procesy aj priamo vo vinici, aby už tam zamedzili tvorbe triesloviny.

Napriek tomuto ústupku sa vďaka správnemu Know-How mohla naďalej zvyšovať kvalita vína. Zmeniť sortiment vinárstva Allacher na kompletne vegánsky bolo už len logickým dôsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *