Histamín vo víne – výskum nízkeho obsahu histamínu vo víne sa začal vo vinárstve Allacher už v roku 2005. Zákazníci vinárstva Allacher upozornili na „histamínovú intoleranciu /HIT/“ na základe čoho začali dlhodobo znižovať obsah histamínu vo vínach. V tomto období neexistovali žiadne štúdie, či výskumy vzťahujúce sa k vínu. A tak Allacher od začiatku bol hnacou silou v tejto oblasti.
Na poli HIT bolo potrebných urobiť veľa pokusov, analýz, a diskusií, aby vinárstvo Allacher mohlo ponúkať iba vína, ktoré by v porovnaní s klasickými (lisovanými) vínami nevykazovali žiadne zhoršenie chuti, či iné zníženie kvality. V roku 2007 vo vinárstve Allacher boli schopní (dokázateľne) vylisovať prvé červené víno so zvyškovou hodnotou histamínu pod 0,1mg/l.
Podľa nariadenia EÚ sa od 1.januára 2015 nesmie požívať označenie „víno s nízkym obsahom histamínu či víno bez obsahu histamínu.“
Od roku 2009 má Allacher v ponuke iba vína so zvyškovou hodnotou histamínu pod 0,1mg/l.
Ak trpíte HIT, mohlo by Vás zaujať naše víno!
Pravdepodobne, budete víno znášať veľmi dobre. Či Vám ale víno s nízkym obsahom histamínu sadne, nezávisí len od samotného obsahu histamínu. Víno by ste mali testovať vždy najskôr bez jedla.
Čo je histamín ?
Pod pojmom HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA/HISTAMINÓZA sa rozumie neznášanlivosť potravou prijatého histamínu, ktorého príčinu predstavuje nedostatok DAO (diaminooxidázy), enzýmu odbúravajúceho histamín, alebo nerovnováha medzi príjmom a odbúravaním histamínu. Odhadovaný, štatisticky nezistený počet ľudí trpiacich HIT je okolo 20%! Postihnuté sú prevažne ženy v strednom veku.
Ako je možné vyrábať víno s takým nízkym obsahom histamínu?
Základom je dobre chránené výrobné tajomstvo. Niekoľko bodov by sme Vám chceli napriek tomu prezradiť:
- Rýchle spracovanie hrozna
- Extrémne čisté a hygienické pracovné prostredie
- Biologické odbúravanie kyselín môže ovplyvniť obsah histamínu
- Obsah histamínu je závislý aj od odrody vína