Ako si posilniť imunitu?

Podpora imunity


Človek je od narodenia pripravený pre tento svet. Niekto viac, iný menej, ale základnú výbavu od matky prírody sme dostali snáď každý. Nohy, aby sme mohli chodiť, ruky s protichodnými palcami, aby sme mohli uchopiť predmety, pokožku, aby nás chránila pred vonkajšími vplyvmi a mnoho ďalšieho. Okrem iného, aj imunitu, aby sme dokázali bojovať s tým, čo napadne naše vnútro.


Náš imunitný systém je vskutku mocný bojovník so schopnosťami, o ktorých možno ani netušíme.


Má mnoho častí a zložiek, ktoré bránia vstupu nebezpečných látok do nášho tela a bojujú s nimi, keď sa už do vnútra dostanú. Imunitný systém spoznáva svojho nepriateľa, učí sa, prispôsobuje sa, aby nás dokázal lepšie ochrániť pred ďalšími útokmi. Nakoniec, aj histamín je jednou zo zložiek boja imunitného systému. Je to predsa druh amínu vylúčený pri alergickej reakcii. Poznajú ho aj nehistaminici, napríklad pri bodnutí osím žihadlom. Histamín zabezpečí rozšírenie ciev a ich priechodnosť, ale aj vylučovanie endokrinných žliaz, zápal a spuchnutie.

Našou úlohou je imunitnému systému pomôcť, ako sa len dá. Obzvlášť v týchto časoch, keď celý svet bojuje s nebezpečným korona vírusom. Medzi základné pravidlá ako posilniť našu obranyschopnosť môžeme zahrnúť zdravú stravu plnú vitamínov, dostatok spánku, šport v rozumnej miere a veľa smiechu a spokojnosť v kruhu našich blízkych. Toto je základ, na ktorom by sme mali stavať. 😊

Môžeme však robiť aj niečo navyše. Výskum na Oregone Health and Science University sa zaoberal vplyvom konzumácie alkoholu na imunitu. Autori štúdie publikovanej v časopice Vaccine naočkovali skupinu opíc vakcínou proti kiahňam a hodnotili reakcie jedincov meraním počtu protilátok. Potom opice nechali piť. Každá opica mala prístup k 4-percentnému etanolovému roztoku a mohla sa napiť, kedy sa jej páčilo. Tak ako u ľudí, niektorí jedinci, sa rozhodli piť viac. Kontrolná skupina mala prístup iba k cukrovej vode. O sedem mesiacov neskôr vedci použili rovnakú vakcínu. Imunitný systém má typ pamäte a keď zistí, že nepriateľa pozná, vyvolá odpoveď. Výsledky prieskumu boli jasné.


Mierni konzumenti alkoholu mali najviac protilátok proti vírusu.


Kontrolná skupina tiež vykázala dobrú reakciu. A reakcie jedincov, ktorí konzumovali najviac, boli najhoršie. Z toho jasne vyplýva, že mierna konzumácia alkoholu má pozitívny vplyv na našu imunitu.

Spomenul to nedávno aj známy slovenský virológ prof. Krčméry, keď v rozhovore k aktuálnej situácii spomenul, že ľahké vína majú podporujúci účinok. Naopak, silný alkohol, ktorý mnohí z nás považujú za „dobrú dezinfekciu“ označil za blokátor imunitného systému.

Ďalšou zaujímavou informáciou je správa z článku Pavla Čekana, ktorý uvádza, že výskumný tím Slováka Martina Smieška z University of Basel preskúmal 700 miliónov chemických zlúčenín, ktoré by mohli byť vhodnými kandidátmi na liečbu ochorenia COVID-19. Jedenásť molekúl bolo identifikovaných ako potenciálne aktívnych proti novému koronavírusu. Jedna z týchto aktívnych zlúčenín je prírodného pôvodu a netoxická voči ľudskému telu. Ide o taxifolín, flavonoid, ktorý sa prirodzene vyskytuje v červenom víne, čokoláde, zelenom čaji a v menšom množstve aj v zelenine a ovocí. Samozrejme nechceme prvoplánovo uvádzať, že proti tomuto ochoreniu sa dá bojovať pohárom dobrého červeného. Ale fakt, že víno v rozumnej miere má na naše zdravie blahodárny vplyv to len podčiarkuje. Obzvlášť ak ide o tak kvalitné a čisté víno, ako sú tie naše. Nie nadarmo sú vhodné pre tak citlivých jedincov, ako sú práve histaminici. A nemenej dobré je aj pre nehistaminikov. Bežných ľudí, ktorí tiež musia v týchto dňoch posilniť svoju imunitu.

A s pohárom vína sa aj ľahšie uvoľníme, zhodíme zo seba stres z každodenných negatívnych správ a odpočinieme si v kruhu rodiny. Veď už naši starí rodičia vravievali, že jeden nezaškodí 😉


Veríme, že aj takto spoločne zvládneme prekonať tieto ťažké dni a týždne. Želáme mnoho zdravia, síl a pozitívnych myšlienok. 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *