Víno bez histamínu – rozhovor pre Magazín Brezza

Zuckerlrosa - Víno bez histamínu

Už ste si prečítali najnovší magazín BREZZA? Ak nie, máte, čo dohánať! Je tam naozaj veľa skvelých článkov okrem rozhovoru s nami tam nájdete aj veľa skvelých receptov pre vašich blízkych, či rozhovor s Paťkou z hitjezdravožiť. My vám prinášame prepis rozhovoru o našich bezhistamínových vínach od bloggerky lenivakucharka. Príjemné čítanie 😉

In vino veritas. Napísať článok o víne bez najpoužívanejšej latinskej frázy je viac ako nemožné. Vo víne je pravda, lebo s vínom sa rozpletá jazyk konvencií, platí u mňa dvojnásobne. Pravdu síce nehľadám na dne vínového pohára ani v čajových lístkoch vytvárajúcich tajomný vzorec na dne hrnčeka, ale ak sa mám v spoločnosti rozhovoriť, prípadne povedať viac, než mi moje konzervatívne ja dovoľuje, dobrý pohár vína je mojim vítaným spoločníkom.

Čo však robiť, ak na opačnej strane stola sedí vaša kamarátka, ktorej práve diagnostikovali histamínovú intoleranciu? Alkohol je pre HIT tabu, prípitok na novú prácu či „konečne som dala výpoveď a idem robiť freelancera“ je teda v tomto prípade vylúčený. Je to však naozaj tak?

V našom magazíne sa snažíme objavovať a prinášať stále niečo nové, a jednou z týchto vecí sú vína, ktoré vďaka odlišnému procesu výroby obsahujú nízke hodnoty histamínu. Zostatková hodnota histamínu sa tak nachádza pod 0,2 mg/l, čo umožňuje vychutnať si pohár vína pri sviečkach či letnej grilovačke aj histaminikom.

Na pomoc som si zavolala kamaráta Lukáša, ktorý bol jedným z prvých dovozcov vín bez histamínu na slovenský trh. V súčasnosti je Lukáš spolumajiteľom e-shopu Tvoje víno, ktorý si získal mnoho priaznivcov zásluhou kvalitnej zákazníckej starostlivosti. Snaha pomôcť, vzdelávať a popri tom predávať aj produkt, vďaka ktorému má histaminik pocit, že nie je tak úplne iný ako ostatní, im vyslúžila dnešný rozhovor.

Víno bez histamínu - Zuckerlrosa

Čím sa odlišuje proces výroby bezhistamínového vína od toho tradičného?

To je predovšetkým tajomstvo každého vinára 🙂 Ale samozrejme, niektoré podrobnosti nám už za tie roky prezradili. Základom je, že hrozno pestujú bez chemikálií, zbierajú ho ručne a všetky poškodené bobule sa odstraňujú. Celý proces výroby je teda veľmi čistý a kvasný proces vedia odstaviť v tom správnom čase. Preto je hladina histamínu veľmi nízka, až nulová. Okrem toho sa tieto vína nedosírujú, preto obsahujú aj nízku, resp. žiadnu hladinu siričitanov a teda z nich na druhý deň nebolí hlava. Čo je tiež veľmi podstatný benefit, ktorý máme osobne odskúšaný.

Predpokladám, že kvôli náročnému procesu výroby bude cena vína vyššia. Je s tým spojený aj užší sortiment výberu?

Cena nie je vyššia ako u kvalitnejších slovenských či svetových vín. Začína na 4,40 eur za menšiu fľašu (3,5 dcl) a pokračuje od 7 eur za štandardnú „sedmičku“. A rozhodne odmietame, že by sa zákazníci mali obmedzovať, čo sa týka sortimentu. Máme skladom viac ako 60 druhov vín, takže si dovolíme tvrdiť, že každý jeden zákazník si u nás vyberie. A ak si vybrať nevie, stačí zavolať a s výberom mu radi pomôžeme. Máme školenú someliérku, ktorá je sama čiastočne histaminička (má hraničné hodnoty DAO), a teda vie odporučiť, čo môže komu zachutiť. Často sa totiž stáva, že vína nekupujú histaminici, ale ich priatelia a rodina, ktorá vyberá darček na narodeniny či inú oslavu.

Ponúkate na svojom e-shope aj iné špecializované produkty alebo sa zameriavate len na vína pre histaminikov?

Našou prioritou sú histaminici, ale máme víno aj pre diabetikov – je to špeciálne víno Zuckerlosa. Je sladené stéviou a zároveň vhodné aj pre histaminikov. Okrem toho sú všetky vína bio a vegánske. V ponuke máme aj džúsy z hrozna. Takže aj keď zákazník nechce alebo nemôže alkohol, obohatí si pitný režim o čistú šťavu. Samozrejme, tiež bez histamínu.

Na čo si majú dať histaminici pozor pri pití vína bez histamínu? Pri študovaní bližších informácii som totiž natrafila na varovne zdvihnutý prst v prípade bezhistamínových vín, ktoré už boli otvorené a hrozí tak u nich nečakaná reakcia.

Toto je veľmi individuálne – ako všetko pri histamínovej intolerancii. Každý jeden pacient aj doktor vám povie, že si treba všetko vyskúšať a skombinovať. Presne tak je to aj s vínom. Máme klientov, ktorí si otvoria fľašu, dajú pohár/dva a hotovo. A do druhého dňa víno pokojne odpočíva v chladničke. Opačný prípad máme tiež, klienti nám hovoria, že otvoria fľašu a „musia“ ju dopiť, s čím im výdatne pomáhajú rodinní príslušníci.

Aké boli vaše začiatky v podnikaní s vínami?

Zaujímavé (smiech). Začali sme podnikať s klasickými vínami – hoci sme sa snažili, nevedeli sme sa v tom úplne nájsť. Potom sme s kamarátmi boli na rybách a jeden z nich má silnú histamínovú intoleranciu. Nech zjedol alebo vypil hocičo, bolo mu strašne zle. Vtedy sme sa prvýkrát zoznámili s touto diagnózou a zistili sme, že to nie je žiadna sranda. Bolo to v lete 2014. Neskôr sme natrafili na tieto vína. A samozrejme, náš kamarát ich prvý testoval.

Dali sme mu dva kartóny a fakt mu nič nebolo, vína mu chutili a naši dodávatelia sa ukázali ako skvelí ľudia, s ktorými je radosť spolupracovať. Odvtedy sa snažíme rozširovať povedomie o tom, že histaminici nemusia len abstinovať a sťažovať sa, aké je to celé ťažké.

Čo a kto sa skrýva za názvom Dobrá firma?

Je to jednoduché: chceme páchať dobro. Naše podnikanie a bezhistamínové víno vnímame predovšetkým zo zdravotného hľadiska. A teda z ľudského. Až potom z ekonomického. Znie to asi šialene, ale my to tak naozaj vidíme. Pre nás to nie je len to, že prinášame ľuďom alkohol, ale predovšetkým riešime ich starosti a trápenia. Lebo priznajme si, pohár dobrého vína padne dobre či po náročnom dni, alebo pri nejakej šťastnej udalosti. Len keď si ho dávate a popri tom sa obávate následkov, ktoré prídu na druhý deň, celý zážitok je ochudobnený. S naším vínom sa môžete uvoľniť a vychutnať si čaro okamihu… A kto? Sme dvaja obyčajní chalani, ktorí veria, že svet môže byť lepšie miesto.

Spomenul si, že vaše vína bez histamínu majú ešte jedno špeciálne označenie – vína, z ktorých nebolí hlava.

Je to zapríčinené už zmienenou nízkou, resp. žiadnou hladinou siričitanov. Má to samozrejme dve strany mince. Toto víno nie je typické archívne víno – treba ho skonzumovať do troch rokov. Ale nakoľko naši dodávatelia sú malé rodinné vinárstva, každoročne urobia len toľko vína, koľko si dopestujú vlastného hrozna, takže zvyčajne riešime opačný problém. Vína sa počas sezóny vypredajú, napríklad ružovým sa to stáva. A potom sa na ďalšie čaká aj niekoľko mesiacov. Ale benefit, ktorý spočíva v tom, že na druhý deň nebojujete o život, je super :D.

Ak by ste chceli niektoré z bezhistamínových vín vyskúšať, začnite malým balením. Testujte, vychutnávajte. Alebo sa zastavte na niektorej z ochutnávok vín od tvojevino.sk, spojených s diskusiou.

BREZZA – LETO – 2018

Magazin BREZZA

Stiahnúť magazín Brezza

 

Zuckerlrosa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *