VEGÁNI VS. VÍNO

Hovoríte si, prečo píšeme článok o tom, či vegáni môžu piť víno? Ruku na srdce – mnohí z nás si mysleli, že všetky vína sú vegánske, keďže sa vyrábajú z hrozna. Nie je to však úplne tak. Existujú totiž procesy, pri ktorých sa využívajú ingrediencie živočíšneho pôvodu. A vtedy treba hľadať na etikete označenie “vegan”. 

Každé víno obsahuje prírodné zložky, ktoré spôsobujú, že je víno zakalené. Ide o rôzne proteíny, soli kyseliny vínnej, taníny a fenoly, ktoré sami o sebe nie sú škodlivé, no napriek tomu ich radšej odstraňujeme čírením. Víno sa prirodzene odkaluje trochu pomalšie a preto sa mu týmto spôsobom dopomáha. 

Najčastejšími číridlami sú:

  • kazeín: vyzrážaná mliečna bielkovina,
  • albumín: proteín z vaječného bielka,
  • želatína: extrakt z vylúhovaných hovädzích alebo bravčových kostí a koží,
  • vyzina: druh kolagénu získaný zo sušených plynových mechúrov jeseterovitých rýb.

Našťastie sa dnes nájdu vinári, ktorým niekoľko rokov zaužívaná metóda nevyhovuje, resp. nasledujú najnovšie trendy. Po novom vyhľadávajú vegánske výrobky aj mäsožravci. Či už ide o trend alebo o presvedčenie, prečo im neponúknuť alternatívu, ktorá vyhovuje všetkým?

Typické vlastnosti veganských vín:

  • Bývajú často nečírené a nefiltrované.
  • Pri vínach, ktoré sú filtrované, sa používajú sterilizované filtre (napr. keramické), alebo cross-flow filtre.
  • Mnoho výrobcov používa na čírenie bentonit (prírodný minerálny íl), ktorý sa používa pri bielych vínach.
  • Víno, ktoré je vyrobené z BIO hrozna nie je zárukou toho, že ide o vegánsky výrobok. 

Dnes už existuje mnoho spôsobov, ako sa vyhnúť živočíšne spracovaným výrobkom. Tým najjednoduchším je sledovať certifikované označenie “vegan” na fľašiach, ktoré vydáva združenie “The Vegan Society”. Práve táto nálepka vám zaručuje, že ide o 100 % vegan výrobok a nemusíte si robiť starosti navyše. Samozrejme existujú aj vinárstva, ktoré o daný certifikát nepožiadali napriek tomu, že dodržujú správne technologické postupy. V takomto prípade musíte vyzvedať priamo pri zdroji.

Takže, či už ste vegáni alebo nie, vždy sa nájdu spôsoby, akými je možné sa k vhodným výrobkom dostať. Jednou z nich je aj navštíviť náš e-shop www.tvojevino.sk, kde ponúkame čisto vegánske vína, ktoré sú navyše bez histamínu. V ponuke máme aj SLOVENSKÉ VÍNA BEZ HISTAMÍNU tak neváhajte vyskúšať 😉 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *